Tempo życia we współczesnym świecie jest bardzo szybkie, dlatego zdarza się, że chcąc zaoszczędzić trochę czasu, kupujemy gotowe dania, zamiast samodzielnie gotować. W sklepach i marketach możemy znaleźć gotowe zupy, czy posiłki takie, jak gołąbki, fasolka po bretońsku i wiele innych. Sięgając po nie, z reguły nie zastanawiamy się, w jaki sposób zostały ugotowane, a tymczasem jest to bardzo ciekawy proces, do którego wykorzystywane są zaawansowane technologicznie maszyny.

Kocioł warzelny z mieszadłem – co to jest?

Kocioł warzelny z mieszadłem to profesjonalne urządzenie znajdujące szerokie zastosowanie w przemyśle mięsnym i gastronomicznym. Jego konstrukcja składa się ze zbiornika określanego mianem komory warzelnej, której pojemność wynosi nawet kilkaset litrów, a ogrzewana jest za pomocą prądu, palnika gazowego, pary technologicznej lub palnika olejowego. Kotły warzelne wykonuje się ze stali kwasoodpornej. Ponadto urządzenia te posiadają odpowiednią izolację termiczną oraz dobrze przylegająca pokrywę.

Zastosowanie takich urządzeń jest bardzo szerokie, kocioł warzelny z mieszadłem służy m.in. do produkcji smalcu. Inne możliwości opiszemy w dalszej części artykułu.

Do jakich prac wykorzystuje się kocioł warzelny z mieszadłem?

Można powiedzieć, że kotły warzelne są bardzo uniwersalnymi maszynami. Wykorzystuje się je do obróbki produktów w przemyśle mięsnym, ale również do przygotowywania dań, o których pisaliśmy wcześniej, topienia tłuszczy, gotowania warzyw, czy przygotowywania i podgrzewania wszelkich potraw płynnych (np. musy owocowe, konfitury, sosy).

Kotły warzelne wykorzystuje się zatem w takich miejscach, jak obiekty żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, firmy zajmujące się cateringiem), a także zakłady przetwórstwa spożywczego. Urządzenia te dają możliwość nie tylko wstępnej obróbki produktów spożywczych, ale również ugotowania konkretnych dań, a także ich podgrzania. Ogromne znaczenie ma tutaj możliwość stałego monitorowania temperatury panującej wewnątrz komory warzelnej.

Kocioł warzelny z mieszadłem – co warto wiedzieć?

Mieszadła, w które wyposażone są niektóre modele kotłów warzelnych, można zmieniać, w zależności od potrzeb. Wykorzystanie odpowiedniego mieszadła może podnieść jakość produktów spożywczych, poprzez uzyskanie jednolitej konsystencji.

Najnowsze modele kotłów warzelnych są wyposażone w specjalny sterownik, który pozwala na pracę w cyklu automatycznym. To z kolei pozwala na zmniejszenie ilości osób potrzebnych do obsługi tego typu urządzeń. Istotne znaczenie ma to, ze firmy zajmujące się projektowaniem i produkcją kotłów warzelnych stale wprowadzają nowe, praktyczne rozwiązania, które pozwalają użytkownikom na ograniczenie kosztów związanych z pracą tych maszyn. Przykładem może być zastosowanie specjalnego wymiennika ciepła oraz wysokiej jakości olejów termicznych, co przekłada się na mniejsze zużycie energii potrzebnej do ogrzania wnętrza komory warzelniczej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here